Nu prea m-a atras niciodată să fac fotografie cu telefonul, dar am fost mereu încântat să urmăresc progresul tehnologic al marilor jucători de pe piața de mobile. Am văzut colegi fotografi care au început să fotografieze din ce în ce mai mult doar cu mobilul, dar nu am fost convins că pentru nișa mea de activitate – fotografia de concert – acest lucru ar fi posibil și aș obține niște rezultate pe măsura așteptărilor.
Când mi s-a oferit șansa de a testa noul LG ThinQ 7 nu am ezitat pentru că m-a atras imediat principala lui trăsătură în ce privește performanțele foto și anume camera wide de 107°, una dintre caracteristicile stilului meu fotografic este că mă folosesc adesea de astfel de cadre.
Design și ergonomie.
Am ales să nu fac fotografii telefonului în sine pentru că e plin internetul de imagini cu el, dar totuși aș vrea să punctez câteva aspecte cheie legate de design care m-au impresionat:
- Ecranul este foarte luminos (1000 niți) și este foarte ușor de vizualizat în lumina soarelui, lucru de mare ajutor când fotografiezi ziua la un festival de exemplu. Totodată am constatat că și claritatea este foarte bună, acesta beneficiind de o rezoluție ridicată (3120x1404px), dar și culorile par mai saturate.
- Culoarea telefonului cred că joacă un rol destul de important, cel puțin pentru confortul vizual (eu am avut varianta albastră). Telefonul este disponibil în patru culori: gri, negru, albastru și roz închis.
- New second screen-ul, adică notch-ul din partea de sus a ecranului, care dacă nu vă place îl puteți dezactiva.
- Protecția IP68 care garantează rezistența la până un metru sub apă timp de 30 de minute.
Performanțe foto
Am testat telefonul cum se cuvine, adică la Electric Castle și la Artmania, două festivaluri unde am avut și rolul de fotograf oficial. Recunosc că nu am avut mult timp de fine tuning, așa că mi-am dorit să livreze rezultate foarte bune pe modul auto 😊
Telefonul este dotat cu camere superangulare: o camera duală pe spate (71° și 107°) și o cameră frontală (80°), iar performanțele acestora sunt maximizate de funcția AI, practic este analizată scena și camera ia deciziile pentru tine.
Sigur că am fost un pic sceptic la început, principalele provocări pentru o cameră de telefon mobil în cazul fotografiei de concert ar fi: performanța în lumină scăzută, comportarea la flare-uri, gama dinamică ,mare și controlul distorsiunilor pentru că vorbim de o cameră superangulară, totuși Q7 s-a descurcat admirabil.
Moduri de fotografiere
Meniul camerei este intuitiv iar pentru fotografiere am folosit exclusiv modul auto. Am testat și modul manual care are toate setările pe care le are orice cameră în modul manual, doar că nu am avut suficient timp să îl folosesc. Totuși pentru fotografia de concert, mai ales în codiții de lumină dificile ar fi recomandat modul manual deoarece deși camera decide foarte bine pe auto expunerea corectă, nu ține cont de mișcarea subiectului și adesea e nevoie de un timp de expunere mai scurt pentru a îngheța mișcarea. În exemplul de mai jos se poate vedea cum timpul de expunere nu a fost suficient de scurt pentru a îngheța mișcarea subiectului din plan secundar.
Setări manuale ale camerei
Zeal&Ardor@Artmania
Gama dinamica este o altă mare problemă când vine vorba de fotografia de concert și adese trebuie să optăm pentru ce zonă din imagine vrem să expunem corect. În cazul camerei telefonului LG Q7 doar trebuie să indicăm cu degetul pe ecran care zonă din imagine trebuie să aibă ponderea mai mare în calculul expunerii. Un exemplu de astfel de situație dificilă este cadrul de mai jos capturat pe scena mare de la Electric Castle , în care îi avem pe cei de la Vița de Vie și publicul. În mod normal, chiar și în modul manual este foarte greu de echilibrat cele două zone, scena cu umbră și publicul aflat în soare, dar aici chiar pe modul auto rezultatele au fost uimitoare. Recunosc că aceeași imagine capturată cu una din camerele mele foto a avut nevoie de ceva editare pe zone până să ajungă așa.
Vița de Vie@Electric Castle
Scena Hangar văzută din Food Court
Având diametrul frontal al obiectivului foarte mic și câmpul vizual foarte mare, camerele superangulare ale telefoanelor mobile sunt predispuse la apariția flare-urilor în contact cu surse puternice de lumină incidentă. Testat în cele mai dificile sau complexe scheme de iluminare, nu am observat un singur flare în cazul lui Q7.
Agent Fresco@Electric Castle
Cu un unghi vizual impresionant de 107° ( echivalentul a 16mm pe o camera full frame) mă așteptam să existe un minimum de distorsiuni la marginile cadrului, dar si la acest capitol camera dă dovadă de performanțe deosebite.
White Walls soundcheck @Electric Castle
Cea mai mare curiozitate am avut-o cu privire la performanțele în condiții de lumină scăzută, deoarece majoritatea senzorilor de dimensiuni mici nu excelează la acest capitol. Se pare că tehnologia Super Bright Camera implementată de către LG dă rezultate foarte bune, chiar și în cele mai dificile situații de iluminare camera a trecut testul cu brio.
Scenă de noapte la Electric Castle
Scenă de noapte la Electric Castle
Concluzii
Performanțele foto s-au ridicat la nivelul așteptărilor pe nișa mea de interes, recunosc că nu prea am testat partea de portret și food. Calitatea imaginii, controlul distorsiunilor și performanta pe ansamblu a camerei în modul AI face din Q7 un telefon competitiv care merită considerat ca alternativă. Am constatat și unele mici minusuri de ordin general cum ar fi durata de viața a bateriei, faptul că telefonul se încălzea relativ ușor la solicitare și faptul că distanța minimă de focalizare nu este foarte mică.
Cred că acest telefon este alegerea potrivită dacă doriți performanțe foarte bune în lumină scăzută combinate cu o cameră super-angulară, pe mine cel puțin, asta m-a tras cel mai mult la el.